+31 (0)6 5207 5279

Positieve emoties voor betere prestaties

By Nanny Landman on July 30, 2014 in Vitaliteit
0

De zogenaamde negatieve emoties zoals boosheid kunnen je een energie geven om je doel te bereiken. Ze houden je gefocust en zijn daarmee nuttig. Positieve emoties daarentegen maken je bijvoorbeeld creatiever en dat is de andere kant van presteren.

Positieve emoties
We hebben positieve en negatieve emoties en beiden zijn functioneel als ze gepast worden gevoeld.
Er zijn meer negatieve emoties dan positieve emoties en waarschijnlijk helpt dat om te overleven. Met negatieve emoties ben je gefocust op datgene wat je bedreigt zoals een deadline of een tegenstander voor een belangrijke wedstrijd. Toch hebben positieve emoties een plaats in het behalen van prestaties. Ze helpen je namelijk met openstaan, waardoor je creatiever kunt worden. Tijdens de voorbereiding kan het je dus heel goed helpen om verschillende invalshoeken te verkennen.

Dankbaarheid
Een sterke positieve emotie is dankbaarheid. Het is daarom bijvoorbeeld goed om tijdens de voorbereiding van een zware taak, eerst dankbaarheid te voelen. We hebben het niet over positief denken, maar daadwerkelijk positief voelen. Ga terug in je herinneringen en vind iets of iemand waar je dankbaar voor bent. Probeer de situatie zo natuurgetrouw mogelijk her te beleven, totdat je het ook daadwerkelijk voelt. Daarna kun je aan de slag.

Conclusie
Negatieve emoties zijn heel functioneel omdat ze je gefocust houden, maar soms is het handig om open te staan voor nieuwe inzichten, vooral tijdens de voorbereidingsfase. Positieve emoties helpen bij het openstellen en kunnen je bijvoorbeeld creatiever maken. Het trainen van positieve emoties is daarom de moeite waard.

Geraadpleegde bronnen:
Chivo Kennisinstituut voor vitaliteit & leefstijl

About the Author

Nanny LandmanView all posts by Nanny Landman

Health Factor Business | Michiel de Ruyterlaan 1 | 5688 CK Oirschot | KVK nummer:62983784